Ivan Brunetti – Aesthetics

ivan brunetti 1

Begränsning frigör!

När alla möjligheter är öppna, när www suger in dig i ett svart hål av oändliga möjligheter och när det är din goddamn plikt som människa att synas överallt och vara gränslös – då får du ångest. Det är då du börjar titta på Brunettis figurer och omvärdera.

Mitt första intryck var en fnysning. Simpla ikongubbar nedladdade direkt från nätet. Människor reducerade till en poppig art directors huvudfotingar. Okänsligt och tråkigt. En tapet av platta gubbar med platta karaktärer.

Men BOKEN!
Den är så liten och läcker, ligger så fint i handen. Pappret luktar gott och bilderna suger tag. Plötsligt är du inne i en annan människas liv, och blir förälskad. För boken handlar om Ivan, en italiensk pojke som lever, drömmer och andas serier. Han lär sig läsa, rita och älska Kalle Anka och hans vänner. Som åttaåring flyttar han från sina föräldrars lantgård till Amerika, till Chicago. Han har dålig syn, haltande immunsystem och nervösa besvär. Han sugs in i den amerikanska drömmen och börjar samla Pinochhio-figurer och leksaker. Han inser att hans artistiska höjdpunkt var de Disneyteckningar han ritade som åttaåring. Hädanefter kommer det bara gå utför. Utan formell utbildning, halvblind och med uruselt sinne för perspektiv börjar han arbeta som serietecknare. Begränsningarna formar hans bildvärld: enklast möjliga former blir till figurer som placeras i rutmönster. Han hamnar i rampljuset och landar på The New York Time’s förstasidor. Boken visar hans samlingar av kantstötta leksaker, hans första barnteckningar, hans skulpturer av papier-maché. Och hans serier.

Det är nu jag omvärderar: Ett så enkelt format! Människan blir en liten stämpel som kan reproduceras i tusental. En cirkel till huvud, en halvmåne till kropp och pinnar till armar och ben. Och ur detta format kliver små individer som blir levande med några få streck. Hur kan så många karaktärer skapas av så lite? Batman, Snobben, hippien, hipstern. Alla finns med. Ur begränsningen skapas koncentration. Och jag känner en trygghet i det lilla formatet. Jag kan andas igen.

Brunetti berättar själv hur han fascinerades av Zwinkies – en digital version av klippdockor på nätet – enkla geometriska ikoner som kan byta frisyr, kläder och tillbehör.
Han är också djupt påverkad av serien Snobben och Spindelmannen.

Egentligen är jag inte så intresserad av Brunettis serier. Hans tidigare verk var mörkare, aggressivare och smalare. Mer traditionell macho med undertryckta aggressioner? Det lilla jag läst ger mig inga mandat att ha åsikter. Jag är heller inte särskilt lockad att läsa mer. Det jag förälskat mig i är boken Aesthethics och hans nyare, mer lättillgängliga stil. Det är hans små, sårbara och ömsinta huvudfotingar som har så starkt släktskap med hans samling av luggslitna leksaker.

Hur långt min förälskelse sträcker sig? Jag vet faktiskt inte. Kanske tröttnar jag snabbt på hans figurer om jag läser mer. Kanske räcker det med denna lilla avgränsade värld som “Aesthetics” utgör. Men den älskar jag!

Lite mer om Ivan Brunetti:
Född 3 oktober 1967 i Italien.
Flyttade till Chicago som åttaåring.
Ingen formell konstutbildning.
Förebilder: Charles M Schulz och Robert Crumb
Arbetar idag som Assistant Professor vid Columbia College i Chicago parallellt med tecknandet.
Andra verk: Anthology of Graphic Fiction 1 och 2, Misery Loves Comedy, Haw!, Cartooning: Philosophy and Practice, True Porn, Ho! och Schizo.

Ivan brunetti

Ivan brunetti

ny20120319

Ivan brunetti

ivan brunetti

ivan brunetti

ivan brunetti

ivan brunetti aesthetics

ivan brunetti aesthetics

Ivan brunetti selfie

Ivan brunetti selfie – ena sidan av en personlighet

Och den andra.

Och den andra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s